Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη εκδήλωση της δράσης Η ζωή μου στο θέατρο με φιλοξενούμενη την ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου


ΟΛΙΑ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ
Γράφει ο Ιωσήφ Βιβιλάκης

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, ενώπιον μεγάλου αριθμού φοιτητών, αποφοίτων και διδασκόντων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη εκδήλωση της δράσης Η ζωή μου στο θέατρο με φιλοξενούμενη την ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου.



Η εκδήλωση άνοιξε με φοιτητές επί σκηνής να διαβάζουν ποιήματα της Όλιας Λαζαρίδου από την πρόσφατη έκδοση Η προσευχή του ελάχιστου (εκδ. Υποκείμενο, 2015).

Η Όλια Λαζαρίδου με εξομοληγητικό τόνο και χιούμορ αφηγήθηκε προσωπικές διαδρομές, ξεκινώντας από τις σπουδές της στο Θέατρο Τέχνης, την παραμονή της στο Παρίσι, στη σχολή του Βιτέζ, για να φθάσει στη συνεργασία της με γνωστούς θιάσους και θεατρικές ομάδες, με τη θεραπευτική κοινότητα 18 άνω και την Κατερίνα Μάτσα, και στο πιο πρόσφατο έργο της Μια μέρα στο θέατρο που παρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η Λαζαρίδου μίλησε για τον κόσμο της, τη στάση που έχει προς τα δραματικά κείμενα, τη δίψα της για την ποίηση και την τέχνη, την πορεία από το νου στην καρδιά, τη φαντασμαγορία της καθημερινότητας, αλλά και τη συμμετοχή της σε κινηματογραφικές ταινίες της δίνοντας έμφαση στη Νοσταλγό της Αλεξανδράκη, τη συνεργασία της με τον Χρήστο Βακαλόπουλο, ενώ αιφνιδίασε μιλώντας για άγνωστες πνευματικές μορφές της πόλης, όπως η γερόντισσα Γαβριηλία. Στη συνάντηση ενεργό ρόλο έπαιξε το κοινό, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Στο τέλος της βραδιάς η Λαζαρίδου διάβασε από το Προσφυγικό μπλουζ του Ώντεν (μτφρ. Ερ. Σοφράς), ενώ κάλεσε τον Μιχάλη Νικόπουλο των Χαΐνιδων, ο οποίος τραγούδησε τον «Γυάλινο κόσμο» του Καζαντζίδη (στίχοι Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, μουσική: Απόστολου Καλδάρα).



Ανάμεσα στους θεατές ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός και ο Γιώργος Βέλτσος, ο οποίος έκανε παρέμβαση, μιλώντας για τον θεατή. Η δράση οργανώθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Η επόμενη εκδήλωση της δράσης Μια μέρα στο θέατρο έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016.

https://theatreuoa.wordpress.com/2015/12/17/%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BA-%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%89%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου